Eindelijk, oudjes thuis

Scherm ouderen en kwetsbaren af, zodat jongeren ruimte krijgen, zo kopte Het Parool maandag. Als jongeren hun bewegingsvrijheid terugkrijgen, dan kunnen zij de economie draaiende houden. Wij moeten immers aan onze toekomst kunnen werken. De economische schade, dromen die dreigen te vervallen, dat is zwaar voor een generatie.

Onbezwaarde toekomst

Sander Schimmelpennink en co staan aan het front van de tegenstand. Het Nederlandse beleid wordt bepaald door elektrisch fietsende mensen die hun huis al hebben afbetaald en wiens pensioen toch wel doorloopt, twitterde hij cynisch. Verleidelijk overtuigende woorden: de oudjes zijn de vijand, daar moeten we op jagen. Maar dat we onze toekomst met vrijheid herwinnen is een luchtspiegeling van de lusten uit het verleden. Als het even tegenzit, dan dient het rijk der hitsers en splitsers zich aan. Daartegen teken ik protest aan.

Voor sommigen is het een makkelijke afweging: zij hebben hun leven geleid, wij zijn aan de beurt. Ouderen willen zich opofferen, hoor je dan, ‘zij gunnen ons een onbezwaarde toekomst’. Het is logisch dat ouderen zich minder zorgen maken over de economische lange termijneffecten. Maar is het werkelijk zo’n eenvoudige afweging tussen zij die leven en zij die geleefd hebben?

Kwetsbare dromen

We zien over het hoofd dat liefst 1,3 miljoen jongeren een chronische kwaal hebben, en luchtwegaandoeningen scoren hoog. Ook zij die kwetsbaar zijn, hebben dromen die we niet aan de kant kunnen schuiven. Zij zijn van even grote waarde voor onze economie.

Bovendien vergeten we de sociaal kwetsbaren: het gevaar van sociale isolatie ligt op de loer. Veel ouderen ondervonden het tijdens de eerste golf, maar zelfredzaamheid is niet vanzelfsprekend. Dat geldt voor alle leeftijden. Veel mensen spreken de taal niet, kunnen niet goed lezen of zich voortbewegen. Het is een illusie de spreiding in te dammen door de vrijheid te verdelen.

Geef de vrijheid

Ouderen en andere kwetsbaren moet geen gefabriceerde safe-zones worden opgelegd. Geef hen juist de vrijheid, neem die niet af. De vrijheid een manier van leven te vinden waarmee zij risico’s voor zichzelf verkleinen. Het creĆ«ren van die conditie begint bij harde regels, strikte handhaving en verantwoordelijkheid van de rest.

Ik wil niet vrij zijn ten koste van je vader, oma of broer. Niet ten koste van een ander. Eensgezinde millennial, laat je horen: samen fiksen we de droom.